Koronavírus: V ČR sa koronavírusom nakazilo 8647 ľudí, 302 pacientov zomrelo

20.05.2020 Celý región

Praha 20. mája (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Česku v utorok stúpol o 61 na celkových 8647. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom v stredu ráno informoval spravodajský portál Novinky.cz.

V prípade počtu zistených nových prípadov infikovania sa ide o pokles o takmer polovicu v porovnaní s údajmi z pondelka (111), ktoré boli najvyšším denným počtom v ČR od 21. apríla.

Počet aktuálne chorých v Česku sa zvýšil na 2619, ešte v nedeľu ich bolo 2479. V krajine zároveň zaznamenali ďalšie dve úmrtia, čím počet obetí stúpol na 302. Množstvo vyliečených sa nezmenilo, predstavuje 5726.
 
 
 
Denný prírastok obetí pandémie v Brazílii prvýkrát prekročil 1000
 
Rio de Janeiro 20. mája (TASR) - Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1179 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom. Ide o nateraz najvyššiu dennú bilanciu obetí epidémie v Brazílii, ktorá je v rámci Latinskej Ameriky najviac postihnutým štátom.

Podľa brazílskeho ministerstva zdravotníctva celkový počet obetí epidémie sa novými viac ako tisíc úmrtiami zvýšil na 17.971.

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, súčasne poznamenala, že Brazília prekročila hranicu tisíc obetí počas jediného dňa prvýkrát od vypuknutia koronakrízy na svojom území.

Za uplynulých 24 hodín v Brazílii zaznamenali aj ďalších 17.408 nových pozitívne testovaných, čím ich celkový počet stúpol na 271.628.

Vzhľadom na počet nezistených prípadov je podľa odborníkov z Univerzity Johnsa Hopkinsa pravdepodobné, že skutočný údaj z Brazílie je ešte vyšší.

Najťažšie zasiahnutými oblasťami v Brazílii sú severné a severovýchodné regióny, kde je infraštruktúra na slabej úrovni, píše spravodajský portál G1 na základe vlastnej investigatívy.

Päť miest s najvyšším počtom nákaz a s najvyššou smrtnosťou sa nachádza v najväčšom štáte Amazonas na severe Brazílie.
 
 

Španielsko vrátilo do Nemecka turistov, ktorí prišli na dovolenku

Madrid 20. mája (TASR) - Španielsko zamietlo v utorok vstup na svoje územie trojici nemeckých turistov, ktorí prileteli na ostrov Malorka z Kolína nad Rýnom so zámerom spraviť si tam skorú letnú dovolenku. Trojicu Nemcov, dvoch mužov a jednu ženu, tamojšie úrady vrátili nazad do ich vlasti, píše agentúra DPA.

Podľa miestnych úradov totiž nemali na návštevu populárnej destinácie dostatočne dobrý dôvod, uviedla agentúra Europa Press.

Španielsko, rovnako ako väčšina európskych krajín, vpúšťa na svoje územie len vlastných občanov alebo ľudí s dôležitým obchodným poslaním. Každý cudzinec zároveň musí v súčasnosti po príchode do Španielska stráviť dva týždne v karanténe, pripomína DPA.

Ministri zahraničných vecí viacerých európskych krajín v pondelok prostredníctvom videokonferencie diskutovali o opatreniach potrebných na obnovenie letného cestovného ruchu. Taliansko oznámilo, že zahraniční turisti budú môcť do krajiny prichádzať od 3. júna. Susedné Španielsko avizovalo, že na takýto krok až tak skoro pripravené nebude.

"Dúfam, že na konci júna budeme môcť obnoviť turistické aktivity... Nemôžeme však povoliť vstup cudzincom, zatiaľ čo je španielska populácia obmedzovaná," povedal v pondelok španielsky minister dopravy José Luis Ábalos.
 
 

Pre koronavírus môžu milióny ľudí klesnúť na úroveň extrémnej chudoby

New York 20. mája (TASR) - Pandémia koronavírusovej choroby COVID-19 ohrozuje rozvoj Afriky a milióny ľudí môžu klesnúť na úroveň extrémnej chudoby, varoval v stredu generálny tajomník OSN António Guterres. Informovala o tom agentúra AP.

Koronavírusové ochorenie už zasiahlo všetky africké štáty, väčšina z nich však hlási menej než 1000 infikovaných osôb.

Podľa správy OSN relatívne nízke čísla nakazených môžu súvisieť s minimálnym testovaním a hlásením nových prípadov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že na pandémiu v 47 afrických štátoch "by mohlo zahynúť 83.000 až 190.000 ľudí iba počas prvého roka, čo závisí od reakcie jednotlivých vlád".

Na pomoc s devastujúcimi sociálnymi a ekonomickými následkami pandémie Guterres dodal, že Afrika potrebuje viac ako 200 miliárd dolárov a dočasné zastavenie splácania dlhu pre krajiny, ktoré ho nie sú schopné financovať.

V utorok stúpol počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v afrických krajinách na 86.721, celkovo podľahlo ochoreniu 2891 ľudí.
 
 
 

Rusko zaznamenalo dosiaľ najviac úmrtí na nový typ koronavírusu

Moskva 20. mája (TASR) - V Rusku za posledných 24 hodín podľahlo novému druhu koronavírusu 135 ľudí, čo je najvyšší denný počet úmrtí od začiatku pandémie. V krajine však súčasne zaznamenali po prvý raz viac vyliečených osôb než nových prípadov nákazy, oznámilo v stredu ruské krízové stredisko. Informovala o tom agentúra TASS.

Celkový počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 sa v Rusku podľa týchto údajov zvýšil na 2972. V utorok krízové centrum hlásilo 115 nových úmrtí.

Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v krajine 8764 pozitívnych testov, no z nemocníc v rovnakom čase prepustili 9262 uzdravených pacientov. Denný nárast počtu infikovaných okrem toho prvýkrát od začiatku epidémie klesol pod tri percentá.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Rusku dosiahol podľa stredajších údajov 308.705, z nich 85.392 sa uzdravilo.
 
 

Južná Kórea má mierny nárast nakazených

Soul 20. mája (TASR) - Juhokórejské zdravotnícke úrady vyjadrili obavy, pretože krajina v stredu hlásila najvyšší denný prírastok ľudí nakazených koronavírusom za posledných deväť dní. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap a následne agentúra DPA.

V utorok bolo zistených 36 nových prípadov nákazy, takže celkový počet infikovaných stúpol v krajine na 11.110, oznámilo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Zhluky prípadov sa objavili v hlavnom meste Soul, vrátane jedného nového zhluku vo veľkej nemocnici Samsung, kde mali v utorok pozitívne testy štyri zdravotné sestry.

V súčasnosti prebieha vyhľadávanie každého, kto prišiel so sestrami do kontaktu.

Obľúbená zábavná štvrť Itchewon v Soule sa stala centrom boja Južnej Kórey proti ochoreniu COVID-19 po tom, čo tam nakazený muž 2. mája navštívil viacero nočných klubov. V tom čase sa v týchto kluboch nachádzali tisíce ľudí.

Zatiaľ malo pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom 193 ľudí, ktorí boli v tú noc v nočných kluboch alebo ktorí prišli neskôr s mužom do kontaktu.

Hoci takýto vývoj situácie vyvolal obavy, že nastane nová vlna infekcií, počet súvisiacich prípadov nákazy nedosiahol stupeň, akého sa úrady báli.

Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že sa spoliehali na intenzívne testovanie, aby dostali nákazu koronavírusom pod kontrolu, a v súvislosti s incidentom vo štvrti Itchewon už otestovali 60.000 ľudí.

Počet mŕtvych sa v krajine v noci na stredu nezvýšil a stále je ich 263.

Južnej Kórei sa už do veľkej miery darí zvládať výskyt koronavírusu - po vrchole pandémie koncom februára, počas ktorého v krajine zaznamenávali vyše 900 prípadov denne.

V stredu sa tiež začali do škôl, ktoré boli zatvorené viac ako dva mesiace, vracať státisíce študentov.

Študenti stáli v zástupoch a čakali na kontrolu teploty. Zároveň dostávali pri vstupe do budovy dezinfekčný prostriedok na ruky a učitelia ich vítali úsmevom a občasným ťuknutím lakťa o lakeť, napísala tlačová agentúra AFP.

Najprv sa vracia približne 440.000 študentov posledného ročníka strednej školy, ktorých čakajú v decembri prijímacie skúšky na univerzity. Ostatné ročníky stredných škôl sa budú vracať vo fázach v nasledujúcich niekoľkých týždňoch.

Mládež si musí utierať lavice dezinfekčným prostriedkom a sedieť v nariadenej vzdialenosti od seba. Niektoré triedy postavili medzi lavicami priečky.

Ministerstvo školstva zriadilo 24-hodinovú núdzovú službu, kam môžu školy hlásiť nové prípady nákazy. Ak sa v nich vyskytnú, tieto školy okamžite uzavrú.

Kým študenti posledného ročníka musia chodiť do školy každý deň, mladší žiaci budú striedať vyučovanie online a v triedach. Takto sa zaistí, aby neboli školské budovy preplnené.
 
 
 
 

Španielsko nariadilo nosenie rúšok pre ľudí starších ako 6 rokov

Madrid 20. mája (TASR) - Španielska vláda v stredu nariadila povinné nosenie rúšok pre všetkých ľudí starších ako šesť rokov vo vnútorných verejných priestoroch. Vonku budú povinné na takých miestach, kde nie je možné, aby občania dodržiavali minimálne dvojmetrové rozstupy.

Ako informovala agentúra Reuters, španielske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že tieto opatrenia sú potrebné na zamedzenie šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Nariadenie vlády nadobudne účinnosť vo štvrtok. Výšku prípadnej pokuty za jeho nedodržiavanie však ministerstvo nezverejnilo, všíma si agentúra AFP.

Nosenie rúšok je už v Španielsku od apríla povinné v prostriedkoch verejnej dopravy.

Miera rastu úmrtnosti sa však v krajine spomaľuje a prísne karanténne opatrenia vláda postupne zmierňuje. Opatrenia však aj naďalej platia v Madride a Barcelone, teda dvoch mestách, ktoré nákaza postihla najviac.

"Nosenie rúšok bude povinné na ulici, na otvorených priestranstvách a na všetkých uzavretých miestach pre verejnosť... ak nie je možné dodržať bezpečnú vzdialenosť najmenej dva metre," píše sa vo vládnom nariadení.

Týka sa to všetkých ľudí starších ako šesť rokov. Výnimka platí pre osoby s dýchacími ťažkosťami alebo inými problémami.

V utorok v Španielsku ochoreniu COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, podľahlo za posledných 24 hodín len 93 osôb. Počet nových úmrtí bol zároveň tretí deň po sebe nižší ako 100. V krajine dosiaľ prostredníctvom tzv. PCR testov zaznamenali 232.037 prípadov nákazy novým koronavírusom a 27.778 úmrtí.
 
 

Mišustin: Rusko už zrejme prekonalo vrchol pandémie koronavírusu

Moskva 20. mája (TASR) - Ruský premiér Michail Mišustin v stredu vyhlásil, že krajina už pravdepodobne prekonala vrchol pandémie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 a bude tak môcť začať s "opatrným" uvoľňovaním reštrikčných opatrení. Informovali o tom agentúry DPA a Interfax.

"Dnešok je prvým dňom, keď počet vyliečených osôb presiahol počet nových prípadov nákazy. Je preto možné, že náš zdravotnícky systém už prekonal vrchol (svojej) vyťaženosti," uviedol Mišustin po rokovaní s ostatnými čelnými predstaviteľmi štátu.

Situácia sa podľa slov premiéra začína "postupne stabilizovať najmä v Moskve, ktorá začala s infekciou bojovať ako prvá".

V Rusku potvrdili za posledných 24 hodín 8764 nových ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, čím celkový počet infikovaných osôb dosiahol 308.705. Z nich 85.392 sa už uzdravilo. Deň predtým bolo pritom zaznamenaných ešte 9263 nových prípadov. Celkovo sa denný nárast počtu nových infikovaných drží podľa agentúry Interfax v Rusku už päť dní pod hranicou 10.000.

Celkový počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 sa v krajine medzitým podľa oficiálnych údajov zvýšil na 2972. V utorok krízové centrum hlásilo 115 nových úmrtí.
 
 

Brazílska vláda odporúča používanie antimalarík na liečbu COVID-19

Brazília 20. mája (TASR) - Brazílske ministerstvo zdravotníctva odporučilo v stredu používanie chlorochínu a hydroxychlorochínu i na liečbu pacientov s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19. Takéto odporúčanie sa už dlho snažil presadiť brazílsky prezident Jair Bolsonaro, a to aj napriek nedostatočným dôkazom o účinnosti uvedených liekov, pripomína agentúra AFP.

Nová smernica ministerstva zdravotníctva odporúča, aby lekári predpisovali tieto antimalariká pacientom, u ktorých sa objavili príznaky nákazy novým koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Pacienti budú musieť následne podpísať, že boli oboznámení s ich možnými vedľajšími účinkami, medzi ktorými figurujú napríklad aj problémy so srdcom, pečeňou či poškodenie sietnice.

V Brazílii minulý týždeň odstúpil zo svojej funkcie pre nesúhlas s politikou prezidenta Bolsonara v boji s koronavírusom minister zdravotníctva Nelson Teich. Obaja politici mali údajne spory práve o používanie chlorochínu pri liečbe pacientov s koronavírusom. Bolsonaro považuje chlorochín za sľubný liek, hoci vedecké štúdie jeho efektivitu nepotvrdili a dokonca pochybujú o jeho bezpečnosti.

Okrem Bolsonara je zástancom používania chlorochínu a hydroxychlorochínu v súvislosti s ochorením COVID-19 aj americký prezident Donald Trump, ktorý nedávno oznámil, že sám preventívne denne užíva hydroxychlorochín.

Zdravotnícke úrady viacerých iných krajín ešte v apríli varovali pred použitím týchto antimalarík na liečbu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 alebo na zabránenie opätovnej nákaze. Kanadský úrad verejného zdravotníctva (PHAC) poukázal na ich závažné vedľajšie účinky. Podobné varovania vydali aj Európska agentúra pre lieky (EMA) či americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V Brazílii dosiaľ zaznamenali 271.885 prípadov nákazy novým koronavírusom a 17.983 obetí ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.
 
 
 
 

Vyberte región